Volg hier onze updates omtrent de maatregelen rond het Covid-19 virus

Stand van zaken Covid-19 besmettingen

Beste familie, vertegenwoordiger, vrijwilliger

Nieuwe resultaten van cliënten zijn bekend van de testing op Covid-19 op maandag 16 november 2020. Voorlopig zijn er nog 11 cliënten die negatief testen in ons huis. We zetten alles op alles om de besmetting van die cliënten weg te houden. Alle mantelzorgers van cliënten, die positief testten, werden reeds geïnformeerd over de nieuwe besmettingen.

Teneinde een goede basiszorg te waarborgen en om voor medewerkers en vrijwilligers een zo veilig mogelijke werkomgeving te kunnen aanbieden, werden bijkomende maatregelen genomen.
- De afdeling Hoven (gelijkvloers) is een Covid-19-afdeling, er is een cohortering.
- We besloten om ook Heideveld (2e verdiep K201-K215) te cohorteren.
- Op Korenveld (2e verdiep K216-K235) zullen alle niet-besmette cliënten samengebracht worden.
- De geplande afbouw van de Covid-19-afdeling op de Parken (1ste verdiep) gaat zoals ingepland eind deze week door. De bezoeker van de Parken hoeft vanaf zaterdag 21 november 2020 geen uitgebreid persoonlijk beschermingsmateriaal meer aan te trekken, enkel het correct gebruik van het mondneusmasker, de handhygiëne en social distancing zijn voldoende.
- Medewerkers op een Covid-19-afdeling kunnen deze afdeling of deze cohorte niet verlaten tijdens hun dienst. Op deze wijze proberen we te vermijden dat het virus ook circuleert in de centrale ruimtes.
- De cliënten verlaten het woonzorgcentrum voorlopig niet voor externe consultaties. Deze zijn enkel mogelijk na overleg en met goedkeuring van de coördinerend en raadgevend arts Dr. Kegels.
- We houden de beperkte bezoekregeling volgende week aan: er is geen bezoek mogelijk voor cliënten op de Hoven (gelijkvloers) en Velden (2e verdiep). Op de Parken (1ste verdiep) blijft bezoek éénmaal per week mogelijk voor één vaste bezoeker. Elke week wordt de bezoekregeling opnieuw geëvalueerd.
- Sinds deze ochtend werd het provinciaal noodplan afgekondigd voor ons huis. We stonden reeds in contact met de Eerstelijnszone Gent en daar is nu ook de Provincie Oost-Vlaanderen bijgekomen voor eventuele ondersteuning.
- Aanstaande dinsdag 24 november 2020 gaat er een collectieve testing door voor medewerkers die de vorige keer negatief testten.

De eerder gemaakte afspraken voor de was en telefonie blijven behouden.
- Om de uitwisseling van de was beter te organiseren bij cliënten waar geen bezoek mogelijk is, is dinsdag de vaste wasdag. Het uitwisselmoment loopt van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 17 uur.
Gelieve de dubbele zak van de vuile was NIET opnieuw te gebruiken voor de propere was a.u.b.
- De aanpassing aan het telefoniesysteem blijft nog even behouden. Alle rechtstreekse oproepen naar de afdeling gaan eerst langs het onthaal. Voor dringende oproepen wordt u uiteraard doorverbonden (bv. in palliatieve situaties). Voor niet-dringende zaken zullen wij u vragen om terug te bellen tussen 13u30 en 15 uur.

De massale uitbraak in Exalta | Sint-Jozef is jammer genoeg geen alleenstaand geval. Alleen al in Gent zijn er diverse woonzorgcentra die kampen met vergelijkbare uitbraken. Uit overleg met collega’s vernemen we dat vooral uitbraken op afdelingen voor mensen met dementie erg moeilijk te beheersen zijn. We hadden dezelfde ervaring in Exalta | Morgenster in Sijsele.

Het personeelstekort blijft in deze vierde week van de uitbraak bijzonder nijpend. Op dit moment slagen we er gelukkig (maar erg moeizaam) in om voldoende handen aan bed te hebben.  Jammer genoeg zijn deze ‘handen’ lang niet altijd vertrouwd met de werking van de afdeling. Dit is verre van een ideale situatie.

We beseffen heel goed dat deze brief geen vrolijk nieuws brengt en dat vele familieleden ongerust zijn door een besmetting bij een geliefd familielid. We communiceren daarom open en transparant zodat u zoveel mogelijk op de hoogte bent van de meest actuele en juiste informatie.

Voor vragen en opmerkingen kan u steeds gebruik maken van het e-mailadres infocorona@exalta.be.

Met vriendelijke groet

Wouter Sonneville
Algemeen Directeur

De brief kan u hier nalezen.


Vorig bericht: Update coronavirus - een keerpunt Volgend bericht: Stand van zaken Covid-19 besmettingen
WZC Sint-Jozef vzw © 2021
Webdesign thinline.be